Konjske tišine, Maksim Klarin

65,00 kn (8,63 €) s PDV-om

SKU: 7946 Kategorija:

Opis

Roman Konjske tišine  napeti je triler čija se radnja odvija na brodu u plovidbi oceanom.

Tisuću devetsto osamdeset i pete na jednom je brodu u egipatskoj luci Suez pronađena veća količina droge. Član posade tog broda uhapšen je i osuđen na doživotni zatvor. Novinsko izvješće o tom događaju Prolog je romana.

Uslijedili su brojni diplomatski pokušaji, u početku od strane Saveznog sekretarijata za inozemne poslove i Ambasade SFRJ u Egiptu, a nakon 1990. Ministarstva vanjskih poslova, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kairu i Ureda predsjednika Republike, da osuđeni pomorac nastavi izdržavati kaznu u kaznionicama u domovini, ali su svi pokušaji ostali bez rezultata.

Osamnaest godina kasnije nakon hapšenja osuđeni pomorac preminuo je u egipatskom zatvoru. Novinsko izviješće o tom događaju Epilog je romana Konjske tišine.

Između Prologa i Epiloga odvija se plovidba fiktivnog broda Sirius Atlantskim oceanom. Na brodu se zbivaju neobični događaji u posrednoj uzročno – posljedičnoj vezi sa spomenutim slučajem. Svi događaji su fikcija, akteri su izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnim osobama čista je slučajnost. Stvarni su jedino pokušaji opisa otvorenog mora kao ambijenta, te života i rada na brodu u plovidbi, prostoru hermetički izoliranom od svijeta, s vlastitim i vrlo posebnim socijalnim, društvenim i hijerarhijskim ustrojstvom koje ni znanost nije dovoljno valorizirala.

Konjske tišine (ili Konjske širine) je pojas Atlantskog oceana  između tridesetog i trideset i petog stupnja sjeverne geografske širine. Karakteriziraju ga dugotrajni vremenski periodi bez vjetra.  Naziv je  proizišao iz povijesnih okolnosti, naime ako bi se jedrenjaci našli na tim širinama, vrijeme bez vjetra moglo je potrajati mjesecima pa su brodovi dugo bespomoćno plutali praznim oceanom, a zbog nužne racionalizacije pitke vode, posade su štedeći dragocjenu tekućinu, ubijale konje i bacale ih u more.  Danas tim područjem vode gotovo sve plovne rute koje iz sredozemnih luka vode u luke atlantske obale SAD.

Sadržaj publikacije:

Triler, fiktivni događaji na brodu u plovidbi oceanom,  inspiriran istinitim događajem, hapšenjem kormilara motornog broda “Bribir” sa većom količinom opijata u egipatskoj luci Suez. Kormilar je osuđena na doživotnu robiju i preminuo je u egipatskom zatvoru.

Biografski podaci o autoru: Maksim Klarin

Kapetan duge plovidbe

Doktor tehničkih znanosti

Autor udžbenika, priručnika, jednog romana, više znanstvenih i stručnih radova.